XXI. ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS ÉS TECHNIKAI DIÁKALKOTÓ KIÁLLÍTÁS (OTTDK) – 2016

A TIT Kossuth Klub Egyesület (Kossuth Klub Tehetségpont) és az
Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány pályázatot hirdet 10-19 éves diákok számára
tetszőleges természettudományi és műszaki tematikájú, tárgyú, jellegű diákalkotások megvalósítására.

A megújuló energiaforrásokkal és a fenntartható energetikával
kapcsolatos pályamunkák elsőbbséget élveznek.

I. A pályaművekkel szemben támasztott követelmények

 1. A kidolgozott pályaművek tükrözzenek (a pályázó életkorától elvárható) elmélyült, tudományosan megalapozott érdeklődést, komoly kutatómunkát és/vagy innovatív műszaki készségeket. Éljen a pályázó valamely tudományos eljárással (jelenségvizsgálat, kísérletezés, következtetések levezetése, szintetizálás) és/vagy ötletes technikai megoldásokkal.
 1. Elengedhetetlen, hogy a pályamű igényes kivitelű, érthető és hatékonyan bemutatott legyen. Egyaránt lehet pályázni elméleti pályaművekkel (poszter, számítógépes program) és gyakorlati természetű alkotásokkal (modelltárgy, kreatív eszköz, terepasztal, makett stb.).

Pályázhatnak egyének vagy néhány fős alkotói kollektívák – magyarországi és határon túli magyar ajkú diákok egyaránt.

II. Jelentkezés, részvételi feltételek, fordulók és határidők

 1. A pályázatra az elkészítendő pályamű 1-3 oldalas szinopszisának (vázlatos ismertetésének) benyújtásával lehet jelentkezni 2016. február 3-ig.
  A jelentkezések elfogadásáról (vagy kívánatos módosításáról, ha a szinopszis alapján a pályamű-terv nem felel meg a pályázati kiírásnak) 2016. február 17-ig minden jelentkezőnek értesítést küldünk. A jelentkezés elfogadásának visszaigazolása esetén a pályázónak részvételi szándékát az előzetesen postai vagy elektronikus úton kézbesített adatlap visszaküldésével kell megerősítenie 2016. február 29-ig beérkezően. Az adatlapon kérjük megjelölni az alkotás bemutatásához szükséges helyigényt (max. 2,5 m2) és a használni kívánt technikákat, a felkészítő/mentor tanár nevét és a résztvevők elérhetőségeit.

Letölthető a 2016. évi felhívás, a versenyszabályzat és az OTTDK rövid története:

https://kossuth-klub.hu/tehetseggondozas/ottdk/ (az oldal alján).

 1. Első forduló: iskolai elődöntő (válogatás). A kiválasztott továbbjutók a második fordulóba beküldik (ld. II/1. pont) a pályamű szinopszisát. A harmadik forduló a döntő (zsűrizés). A negyedik fordulóba jutottak (ld. III/1. pont) részt vesznek az ESE 2016-on (Franciaország).
 2. A kész pályaművek nyilvános bemutatására és zsűrizésére – változások az eredeti terveinkhez képest – a Magyar Nemzeti Múzeum Pollack Csarnokában (1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.) kerül sor 2016. április 22-én, pénteken, a VI. Tudományfesztivál rendezvénysorozata keretében.
 3. A pályaműveket elbíráló zsűriben neves tudósok, oktatók vesznek részt. A zsűri elnöke: dr. Gyenes Károly villamosmérnök-informatikus, egyetemi docens (BMGE).
 4. Határon túli versenyzőknek és kísérőiknek szállást, a versenynap előtt esti és a versenynapon reggeli étkezést biztosítunk. Az útiköltség a résztvevőket terheli.
 5. A verseny napján a résztvevő diákokat és a kísérőiket délben hideg étkezéssel (térítésmentes) ellátjuk.
 6. Igény esetén a távolról érkező magyarországi versenyzőknek és kísérőiknek a versenynap előtti éjszakára való elszállásolásban segítséget nyújtunk; a szállás költsége valamint az útiköltség a résztvevőket terheli.

III. A pályázat díjai:

 1. A legjobb 3 pályamű alkotója (alkotói kollektíva esetén pályaművenként 1 fő) részvételi lehetőséget kap a Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalom (MILSET) által július 9–15. között (Toulouse, Franciaország), megrendezésre kerülő, 11thMILSET Expo-Sciences Europe (ESE 2016) elnevezésű nemzetközi diákalkotó fesztiválon (http://ese2016.milset.org). A résztvevőknek pályaműveiket a fesztiválon angolul kell bemutatniuk.
 1. További 4 pályamű egy-egy alkotója részt vehet a Magyar Géniusz Programhoz csatlakozott Tehetségpont-hálózat tagszervezetei vagy más, természettudományi és/vagy műszaki szakmai szervezet által 2016 nyarán megrendezendő, hazai vagy külföldi tudományos vagy szaktáborok egyikében, amelyet a díjazott pályázat alkotója választhat ki. A részvételhez pályázatonként maximum 50.000 Ft támogatást adunk.
 1. Lehetséges különdíjak:

3.1.) legfeljebb 4 főnek (10-14 éves diák)      – 5.000 Ft/fő – a zsűri döntése szerint,

3.2.) legfeljebb 4 főnek (vagy iskolának)       – Élet és Tudomány online előfizetés 1 évre.

 1. A legsikeresebb pályaművek diákalkotóinak felkészítésében kiemelkedő szakmai és szervező munkát vállaló 4 fő pedagógust 25-25.000 Ft/fő könyvutalvány (ha a 3.1. pont él, akkor 20.000 Ft/fő) és oklevéllel (tehetséggondozási nívódíj) jutalmazzuk.
 1. Oklevelet kap minden diák és külön a díjazottak is.

A pályázattal kapcsolatban tájékoztatást adunk a +36-20/614-4540-es vagy a +36-1/338-4295-ös és a +36-20/445-8919 telefonszámokon illetve a

tehetsegpont@kossuth-klub.hu vagy kossuth.klub@gmail.com

e-mail-címek valamelyikén.

A jelentkezéseket (a szinopszis csatolásával) valamelyik előbbi e-mail címre

vagy ha a jelentkező nem rendelkezik internetes hozzáféréssel,
a következő postacímre kérjük elküldeni:

XXI. OTTDK
TIT Kossuth Klub Egyesület,
H-1088 Budapest, Múzeum utca 7.

A XXI. Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (2016) a Nemzeti Tehetség Program „Nagy hagyományú és szakmailag elismert versenyek támogatása” című pályázatának köszönhetően valósul meg az NTP-TV-15-0051 sz. projekt keretében.

LETÖLTHETŐ TARTALOM:

BESZÁMOLÓ A 11. MILSET EXPO-SCIENCES EUROPE 2016 – RÓL

BESZÁMOLÓ A XXI. OTTDK-RÓL

KISFILM TEHETSÉGGONDOZÓ TEVÉKENYSÉGÜNKRŐL (OTTDK, TUDOMÁNYFESZTIVÁL, TEHETSÉGFEJLESZTŐ KLUB)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2016 – FRISSÍTETT (Feltöltés dátuma: 2015.11.25.)

PÁLYÁZATI FELHÍVÁS 2016 (Feltöltés dátuma: 2015.11.02.)

OTTDK SZABÁLYZAT

OTTDK TÖRTÉNETE

KAPCSOLAT

TIT Kossuth Klub Egyesület
1088 Budapest, Múzeum u. 7
+36 1 338 31 66
+36 1 411 08 46
info@kossuth-klub.hu

SOCIAL