ORSZÁGOS TUDOMÁNYOS ÉS TECHNIKAI DIÁKALKOTÓ KIÁLLÍTÁS

HÍREK

FELHÍVÁS

feltöltve: 2021.09.03.

Az OTTDK-ról röviden

Az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítás (OTTDK) története

A TIT Kossuth Klub Egyesület (és jogelődje) különös figyelmet fordított a tehetséggondozásra, a fiatalok iskolarendszeren kívüli természet- és társadalomtudományi, művészeti oktatására-nevelésére.

1968-tól indítottuk a Kis Matematikusok Baráti Köre (KMBK) szakköröket, 1975-től elsőként szerveztük meg a tantárgyi levelező (majd utóbb internetes) feladatmegoldó versenyeinket (OLFV), amelyek Kárpát-medencei szinten is vonzották a versenyző diákokat. 2006-tól indítottuk az újdonság erejével ható komplex természettudományi csapatversenyeinket (KKTV). 1989-től minden évben több tehetséggondozó nyári szaktábort szerveztünk. 

2010 őszétől Kossuth Klub Tehetségpont (KKTP) néven a Magyar Tehetségsegítő Szervezetek Szövetségéhez tartozó Tehetségpontok rendszerébe tartozunk.

1995 óta tagjai vagyunk a párizsi székhelyű Nemzetközi Tudományos és Technikai Szabadidő Mozgalomnak (Mouvement International pour le Loisir Scientifique et Technique – MILSET; www.milset.org), illetve a mozgalom Prágában bejegyzett európai regionális szervezetének (MILSET Europe; http://europe.milset.org).

A MILSET-be tömörült egyesületek fő céltevékenysége országos (tartományi) diákalkotó kiállítások, „expók” szervezése középiskolás korú (12-18 éves) fiatalok számára. Ennek részeként a TIT Kossuth Klub Egyesület és az Uránia Ismeretterjesztő Alapítvány 1996 óta rendezi meg évente egy alkalommal az Országos Tudományos és Technikai Diákalkotó Kiállítást.

Az országonkénti expók – így a hazai kiállításon résztvevő – legsikeresebb diákalkotói évente európai vagy Európán kívüli fesztiválokon vesznek részt. A Nemzetközi Tudományos Kiállítás (Expo-Sciences International – ESI) – páratlan esztendőkben – a MILSET négy földrészt felölelő tagszervezeteinek és 800-1000 diákjának világtalálkozója, a páros években megtartott nagyrégiós találkozók, így földrészünkön az Európai Tudományos Kiállítás (Expo-Sciences Europe – ESE) pedig a természet- és műszaki tudományokban tehetséges kb. 400-600 fiatal nagyszabású és -hatású, ünnepi seregszemléje.
Az utóbbi években csatlakozási lehetőségünk nyílt a MILSET Taiwan International Science Fair [TISF] – Tajpej, Tajvan) fesztiváljaihoz is.
A résztvevők a pályaművüket angol nyelven mutatják be.

A diákiállításunkon szívesen fogadjuk a magyarajkú, Romániából, Szerbiából, Szlovákiából, Ukrajnából stb. érkező jó képességű diákokat is. Számukra szintén adott a lehetőség, hogy kiemelkedő eredményt elérve a díjazottak között szerepelhessenek, hogy a nemzetközi (ESE, ESI) rendezvényeken résztvevő diák-delegációnk tagjaként Magyarországot (illetve a saját országukat is) képviselhessék.

A mindenkori pályázati kiírásunkból idézve:

1. A kidolgozott pályaművek tükrözzenek (a pályázó életkorától elvárható) elmélyült, tudományosan megalapozott érdeklődést, komoly kutatómunkát, innovatív informatikai és/vagy műszaki készségeket. Éljen a pályázó valamely tudományos eljárással (jelenségvizsgálat, kísérletezés, következtetések levezetése, szintetizálás) és/vagy kreatív, ötletes technikai megoldásokkal.

2. Legyen a pályamű igényes kivitelű, érthető és hatékonyan bemutatott. Egyaránt lehet pályázni elméleti pályaművekkel (poszter, számítógépes program) és gyakorlati természetű alkotásokkal (modelltárgy, kreatív eszköz, terepasztal, makett stb.).

Pályázhatnak egyének vagy néhány fős alkotói kollektívák – magyarországi és határon túli magyar ajkú diákok egyaránt. 

A korábbi évek versenyfelhívásai, beszámolók
(dokumentumok, videók)

KAPCSOLAT

TIT Kossuth Klub Egyesület
1088 Budapest, Múzeum u. 7
+36 1 338 31 66
+36 1 411 08 46
info@kossuth-klub.hu

SOCIAL